Nasze działania w związku z pandemią COVID-19
Bezpieczny pobyt dla naszych Gości jest dla nas priorytetem, dlatego w naszym obiekcie stosujemy się do zaleceń GIS i WHO
RECEPCJA, POKÓJ POBYTOWY ORAZ POMIESZCZENIA OGÓLNODOSTĘPNE
- Systematyczna dezynfekcja drzwi, klamek, kluczy do pokoi, powierzchni lady recepcyjnej, poręczy, urządzeń, wind, mebli, armatury, wietrzenie pokoju
- Stosowanie przez pracowników obsługi hotelu maseczek, przyłbic ochronnych oraz rękawiczek
- Mierzenie temperatury (bezdotykowym termometrem) przy wejściu
- Gość przy zameldowaniu ma możliwość zakupu maseczek ochronnych.
- Ograniczenia do minimum czasu pobytu Gościa przy recepcji, zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy Gośćmi.
- Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla Gości.
- Po każdym opuszczeniu pokoju przez Gościa rutynowe sprzątanie pokoju i dezynfekcja wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu (np. piloty) i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia, albo po sprzątnięciu pokoju – dokonanie ozonowania/zamgławiania/ dekontaminacji z użyciem innych dedykowanych technologii. Procedury dotyczą również pomieszczeń wspólnych
- Bezwzględny zakaz przebywania w pokoju osób niezameldowanych
- Wyznaczenie i przygotowanie (m.in. wyposażonego w środki ochrony indywidualnej i płyn dezynfekujący) pomieszczenia, lub pokoju, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
- Posiłki serwowane do stołu z zachowaniem 2 metrowej odległości od innych Gości.
- Dezynfekcja stołów, krzeseł, tac, karty menu, wymiana obrusów, itp
- Poinformowanie wszystkich Gości oraz potencjalnych klientów o procedurach bezpieczeństwa zastosowanych w związku z wirusem COVID-19 w danym obiekcie.
ŚWIADOMY PRACOWNIK-BEZPIECZNA ORGANIZACJA PRACY
- Bezwzględne przestrzeganie pracy w maseczkach, rękawiczkach, czepkach, odzieży ochronnej, częste dezynfekowanie urządzeń, higiena rąk, itp.
- Maksymalne ograniczenie korzystania z przestrzeni wspólnych
- Przestrzeganie bezpiecznej odległości od Gościa oraz współpracowników (2-1,5 m)
- Szkolenia pracowników z zachowania szczególnych środków bezpieczeństwa. Prowadzenie kampanii informacyjnej dla personelu dotyczącej zachowania szczególnych środków ostrożności wg zaleceń GIS i WHO
- Wdrożenie bezdotykowego mierzenia temperatury u pracowników przy przyjściu do pracy. Mierzenie temperatury odbywa się, w miarę możliwości, a pracownicy stojąc w kolejce muszą zachować przynamniej 1,5-metrowy odstęp. W przypadku stwierdzenia podwyższonej temperatury (powyżej 38 stopni C) lub wyraźnych oznak choroby jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu , dana osoba nie może zostać wpuszczona na teren obiektu
- Obowiązek noszenia maseczek przez zewnętrznych dostawców, którzy poruszają się po terenie obiektu
- Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla pracowników
- Wprowadzenie dodatkowej dezynfekcji przestrzeni wspólnych pracowników – szatni, kuchni, pomieszczeń socjalnych oraz magazynów.
10 ZASAD BEZPIECZNEGO ZACHOWANIA
- Często myj ręce
Należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na ręce. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia. - Podczas powitania unikaj uścisków i podawania dłoni
W ciągu dnia dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Powstrzymaj się od uścisków, całowania i podawania dłoni na powitanie. - Unikaj płatności gotówką, korzystaj z kart płatniczych
Na powierzchni banknotów i monet mogą znajdować się wirusy i bakterie. W miarę możliwości unikaj płatności gotówką. Korzystaj z kart płatniczych i bankowości elektronicznej. - Unikaj dotykania oczu, nosa i ust
Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie wirusa z powierzchni na siebie. - Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie dotykowe
Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze muszą być regularnie przecierane z użyciem wody z detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają ludzie powinny być starannie dezynfekowane. - Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków
Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie przecieraj lub dezynfekuj swój telefon komórkowy (np.: wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie kładź telefonu na stole i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków. - Zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy
Należy zachować co najmniej 2 -1,5 metra odległości z osobą, z która rozmawiamy, twarzą w twarz, która kaszle, kicha lub ma gorączkę. - Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu
Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów. - Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu
Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie wypijaj ok. 2 litrów płynów (najlepiej wody). Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa. - Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie
Niepokój to naturalny odruch w przypadku występowania nowego zagrożenia zdrowotnego. Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych gis.gov.pl i gov.pl/koronawirus. Wiedza naukowa to najskuteczniejsze narzędzie w walce z koronawirusem.