Nasze działania w związku z pandemią COVID-19

Bezpieczny pobyt dla naszych Gości jest dla nas priorytetem, dlatego w naszym obiekcie stosujemy się do zaleceń GIS i WHO

RECEPCJA, POKÓJ POBYTOWY ORAZ POMIESZCZENIA OGÓLNODOSTĘPNE

  • Systematyczna dezynfekcja drzwi, klamek, kluczy do pokoi, powierzchni lady recepcyjnej, poręczy, urządzeń, wind, mebli, armatury, wietrzenie pokoju
  • Stosowanie przez pracowników obsługi hotelu maseczek, przyłbic ochronnych oraz rękawiczek
  • Mierzenie temperatury (bezdotykowym termometrem) przy wejściu
  • Gość przy zameldowaniu ma możliwość zakupu maseczek ochronnych.
  • Ograniczenia do minimum czasu pobytu Gościa przy recepcji, zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy Gośćmi.
  • Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla Gości.
  • Po każdym opuszczeniu pokoju przez Gościa rutynowe sprzątanie pokoju i dezynfekcja wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu (np. piloty) i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia, albo po sprzątnięciu pokoju – dokonanie ozonowania/zamgławiania/ dekontaminacji z użyciem innych dedykowanych technologii. Procedury dotyczą również pomieszczeń wspólnych
  • Bezwzględny zakaz przebywania w pokoju osób niezameldowanych
  • Wyznaczenie i przygotowanie (m.in. wyposażonego w środki ochrony indywidualnej i płyn dezynfekujący) pomieszczenia, lub pokoju, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
  • Posiłki serwowane do stołu z zachowaniem 2 metrowej odległości od innych Gości.
  • Dezynfekcja stołów, krzeseł, tac, karty menu, wymiana obrusów, itp
  • Poinformowanie wszystkich Gości oraz potencjalnych klientów o procedurach bezpieczeństwa zastosowanych w związku z wirusem COVID-19 w danym obiekcie.

ŚWIADOMY PRACOWNIK-BEZPIECZNA ORGANIZACJA PRACY

  • Bezwzględne przestrzeganie pracy w maseczkach, rękawiczkach, czepkach, odzieży ochronnej, częste dezynfekowanie urządzeń, higiena rąk, itp.
  • Maksymalne ograniczenie korzystania z przestrzeni wspólnych
  • Przestrzeganie bezpiecznej odległości od Gościa oraz współpracowników (2-1,5 m)
  • Szkolenia pracowników z zachowania szczególnych środków bezpieczeństwa. Prowadzenie kampanii informacyjnej dla personelu dotyczącej zachowania szczególnych środków ostrożności wg zaleceń GIS i WHO
  • Wdrożenie bezdotykowego mierzenia temperatury u pracowników przy przyjściu do pracy. Mierzenie temperatury odbywa się, w miarę możliwości, a pracownicy stojąc w kolejce muszą zachować przynamniej 1,5-metrowy odstęp. W przypadku stwierdzenia podwyższonej temperatury (powyżej 38 stopni C) lub wyraźnych oznak choroby jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu , dana osoba nie może zostać wpuszczona na teren obiektu
  • Obowiązek noszenia maseczek przez zewnętrznych dostawców, którzy poruszają się po terenie obiektu
  • Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla pracowników
  • Wprowadzenie dodatkowej dezynfekcji przestrzeni wspólnych pracowników – szatni, kuchni, pomieszczeń socjalnych oraz magazynów.

10 ZASAD BEZPIECZNEGO ZACHOWANIA

  • Często myj ręce
    Należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na ręce. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia.
  • Podczas powitania unikaj uścisków i podawania dłoni
    W ciągu dnia dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Powstrzymaj się od uścisków, całowania i podawania dłoni na powitanie.
  • Unikaj płatności gotówką, korzystaj z kart płatniczych
    Na powierzchni banknotów i monet mogą znajdować się wirusy i bakterie. W miarę możliwości unikaj płatności gotówką. Korzystaj z kart płatniczych i bankowości elektronicznej.
  • Unikaj dotykania oczu, nosa i ust
    Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie wirusa z powierzchni na siebie.
  • Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie dotykowe
    Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze muszą być regularnie przecierane z użyciem wody z detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają ludzie powinny być starannie dezynfekowane.
  • Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków
    Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie przecieraj lub dezynfekuj swój telefon komórkowy (np.: wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie kładź telefonu na stole i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków.
  • Zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy
    Należy zachować co najmniej 2 -1,5 metra odległości z osobą, z która rozmawiamy, twarzą w twarz, która kaszle, kicha lub ma gorączkę.
  • Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu
    Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów.
  • Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu
    Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie wypijaj ok. 2 litrów płynów (najlepiej wody). Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa.
  • Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie
    Niepokój to naturalny odruch w przypadku występowania nowego zagrożenia zdrowotnego. Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych gis.gov.plgov.pl/koronawirus. Wiedza naukowa to najskuteczniejsze narzędzie w walce z koronawirusem.